5 april 2019

Matthäus Passion van J.S. Bach.

Sinds 1996 voerden wij dit werk nu voor de vijfde keer uit.

Solisten:

Jan Van Elsacker, evangelist
Bert van de Wetering, Christuspartij
Heleen Koele, sopraan
Lien Haegeman, alt
Pieter Hendriks, bas
Jan-Willem Schaafsma, tenor

23 november 2018

Elias van Felix Mendelssohn in de Pancratiuskerk te Castricum.
recensie

Solisten:

Heleen Koele           sopraan
Judith Pranger         sopraan
Lien Haegeman       alt
Marleene Goldstein alt
Leon van Liere        tenor
Albert van Ommen  tenor
Nanco de Vries        bas
Mitchell Sandler       bas

16 februari 2018

Stabat Mater van Dvorak uitgevoerd in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten:

Heleen Koele           sopraan
Lien Haegeman       alt
Leon van Liere        tenor
Philip Barkhudarov  bas

13 oktober 2017

Requiem van Fauré , Exsultate Jubilate en Mis in C van Mozart, uitgevoerd in de Pancratiuskerk in Castricum

Solisten:

Heleen Koele, sopraan
Lien Haegeman, alt
Jan van Elsacker, tenor
Pieter Hendriks, bas
Wim Voogd, orgel

1 december 2016: Stichting Milleniumconcerten

Georganiseerd door de Stichting Milleniumconcerten en samen met de Koorvereniging Bergen en Oratoriumkoor Schagen, zong de COV op 1 december 2016 in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland en de solisten Heleen Koele (sopraan), Lien Haegeman (alt), Leon van Liere (tenor) en Pieter Hendriks omlijstten het prachtige Requiem van Dvorak.

Het Noordhollands Dagblad verzorgde een sfeerinmpressie die je hier kunt lezen.

11 december 2015

Messiah van Händel in de St. Pancratiuskerk in Castricum.

Als solisten werkten mee:

Heleen Koele – sopraan
Lien Haegeman – alt
Vincent Lesage- tenor
Hans de Vries – bas

20 maart 2015

De Matthäus Passion van Johan Sebastiaan Bach in de St. Pancratiuskerk te Castricum

7 november 2014

DIe Schöpfung van Joseph Haydn in de St. Pancratiuskerk, Castricum

Het meesterwerk van Haydn was een feest om naar de luisteren én te kijken. Hans de Vries (Bas) en Hanneke de Wit (Sopraan, zij verving Heleen Koele) en Leon van Liere (tenor) verzorgden en recitatieven, aria’s en duetten op opera-achtige wijze en namen het publiek mee in het scheppingsverhaal. Het orkest, o.a. aangevuld met Marcello Bussi op klavercimbel, speelde dit moeilijke stuk uitmuntend.

13 december 2013
Weihnachtsoratorium (J.S. Bach) op in de St. Pancratiuskerk, Castricum.

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Heleen Koele (sopraan), Lien Haegeman (alt), André Post (tenor) verving Jan van Elsacker en Pieter Hendriks (bas).

Uit de recensie van deze uitvoering :

De uitvoering van de COV had een stralend karakter met veel muzikale hoogtepunten, ook door het aanwezige solistencollectief en de precieze orkestbegeleiding. De verschillende koralen ontvingen een grote expressie en devotie. Het koor heeft een glanzende prestatie geleverd en gezorgd voor een muzikale spanning. Overtuigend wist de dirigent Pieter-Olthoff, zelf Bachkenner bij uitstek, het geheel te leiden.

15 november 2012
Ein deutsches Requiem (Johannes Brahms) en Vier letzte Lieder (Richard Strauss)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in het Concertgebouw te Amsterdam door Stichting Millenniumconcert. Met medewerking van Koorvereniging Bergen, Oratoriumkoor Schagen.

Solisten: Heleen Koele (sopraan) en Pieter Hendriks (bas)

24 februari 2012
Requiem (W.A. Mozart) en Mis in C (L. van Beethoven)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Heleen Koele (sopraan), José Scholte (alt), Jan van Elsacker (tenor) en Hans de Vries (bas)

8 april 2011
Johannes Passion (J.S. Bach)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Heleen Koele (sopraan), Lien Haegeman (alt), Jan van Elsacker (tenor, evangelist), Hans de Vries (bas, Christuspartij), Rodrigo del Pozo (tenor aria’s) en Pieter Hendriks (bas aria’s)

Een impressie uit de recensie in het Noord-Hollands Dagblad:

Belangrijk door het polyfone karakter van deze muziek bevatten veel koorfragmenten imiterende inzetten zoals bij “Herr, unser Herrscher” en “Lassest du diesen los”. Het koor wist deze opvallend mooi en met grote nauwkeurigheid te openbaren. De koralen werden voorzien van de juiste dynamische spanning en de aangrijpende koorpassage “Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine” evenals de interpretatie van het slotkoraal met de emotionele tekst “Herr Jesu Christ, ich wil dich preisen ewiglich” heeft een grote indruk achtergelaten.

15 oktober 2010

Elias (F. Mendelssohn Bartholdy)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten eerste kwartet: Marjorie Ginczinger (sopraan), Joke de Vin (alt), Ludwig van Gijsegem (tenor) en Martijn Sanders (bas).

Solisten tweede kwartet: Karin Hertsenberg (sopraan), Wija van Schelle (alt), Leon van Liere (tenor) en Hans van der Werf (bas)

6 maart 2009

Die Jahreszeiten (J. Haydn)
Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Castricumse Oratoriumvereniging.

Solisten: Marjorie Ginczinger (sopraan), Ludwig van Gijsegem (tenor) en Nanco de Vries (bas).

Een impressie uit de recensie:

Het 40-jarig jubileumjaar van de COV is overtuigend afgesloten met een glansrijke uitvoering van Die Jahreszeiten… De attentie voor dynamische contrasten en de spanningsboog bleef tijdens de hele uitvoering goed aanwezig. Stralend en overtuigend klonk onder meer het koor in “Ewiger, mächtiger, gütiger Gott”… Imponerende koorzang werd ook verwezenlijkt met onder meer “Ach, dat Ungewitter naht”. In de verschillende dialogen met het koor leverde het solistencollectief (Marjorie Ginczinger, Ludwig van Gijsegem en Nanco de Vries) een hechte bijdrage met opvallend mooie koorbijdragen zoals in “Wer darf durch diese Prforte gehn”. Technisch ook veeleisend voor het koor…

Samengevat: een uitvoering met een hoog kwaliteitsgehalte.

27 september 2008

Die erste Walpurgisnacht (Mendelssohn), Altrapsodie (Brahms) en The Musicmakers (Elgar).

Samen met de oratoriumkoren uit Bergen en Schagen heeft de COV, onder begeleiding van het Begeleidingsorkest Noord-Holland, dit concert verzorgd in het Concertgebouw te Amsterdam.

Solisten: Yvonne Schiffelers (alt), Ludwig van Gijsegem (tenor), Martijn Sanders (bas)

Uit de recensie van dit concert:

Alt Margareth Beunders meldde zich in de week voor het concert ziek af. Maar wat een vervanger was daar gevonden: de Limburgse alt Yvonne Schiffelers werd de ster van de avond. Begonnen werd met “Die erste Walpurgisnacht” van Mendelssohn, een koorwerk dat valt of staat bij een frisse aanpak. Daar tekende dirigent Otlhof voor, die zijn orkest energiek liet speren en zijn koren dwingend en trefzeker aanspoorde. Het algehele klankbeeld was nog aan de zachte kant maar er ontstond een bijna maagdelijke koorklank. Verreweg de meeste uitstraling kreeg de aantrekkelijke muziek van E. Elgars “The Musicmakers”. De koorklank was zuiver en overtuigend. Dirigent Olthof zocht de grenzen van ritme en tempo op, een risico dat succesvol uitpakte en zorgde dat de klank vanuit de fundamenten werd opgebouwd.

14 december 2007

Weihnachtsoratorium (J.S. Bach) op in de St. Pancratiuskerk, Castricum.

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Heleen Koele (sopraan), Margareth Beunders (alt), Jan van Elsacker (tenor) en Hans de Vries (bas).

Uit de recensie van deze uitvoering:

De COV wist op respectvolle wijze de verschillende koralen voor te dragen. In het algemeen met een evenwichtige balans, expressief en devoot zoals in het koraal “Wie soll ich dich empfangen”. Het koor was stijlvol en juichend bij de vertolking van “Herrscher des Himmels”. Het koor demonstreerde vitaliteit bij het stralende “Ehre sei Gott” in het vijfde deel. Dit fragment is bepaald niet eenvoudig voor koorzangers. Vermeldenswaard is eveneens het polyfoon geschreven “Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben” (6e deel). Vooral tenoren en bassen waren overtuigend en ook dynamisch waren er fraaie contrasten.

22 december 2006

Kerstconcert van een viertal destijds speciaal voor het kerstgebeuren gecomponeerde werken: Cantate 63 uit de Leipziger Weihnachts-kantaten (J.S. Bach), Gruss an die heilige Nacht (M. Bruch), Christnacht (H. Wolf) en Fantasia on Christmas Carols (R. Vaughan Williams)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Nienke Oostenrijk (Sopraan), Martine Straesser (Alt), Jean-Léon Klostermann (Tenor), Igor Bogaert (Bas) en Wim Voogd (Orgel).

Fragment uit de recensie:

Het werd een echt kerstconcert; uitermate sfeervol en de stuk voor stuk fraaie werken vonden een aandachtig gehoor in de goed gevulde kerk. Het sluitstuk, het meerstemmig zingen samen met de concertbezoekers van enige kerstliederen onder begeleiding van het orkest, viel in zeer vruchtbare grond: er werd massaal meegezongen. Alle uitvoerenden kregen loon naar zingen en spelen met een langdurig en enthousiast applaus. Een kerstconcert om op terug te zien en een mooie opmaat voor de kerstdagen.

24 maart 2006
Matthäus Passion (J.S. Bach)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Jan van Elsacker (evangelist), Hans de Vries (Christus), Heleen Koele (Sopraan), Joke de Vin (alt, zij verving een zieke Margareth Beunders), Frank Fritschy (Tenor), Martijn Sanders (Bas) en Wim Voogd (Orgel).

Uit de recensie van deze uitvoering:

“Imponerend en zeer indrukwekkend” mag de uitvoering van de Matthäus Passion door de Castricumse Oratoriumvereniging genoemd worden. Het koor – grotendeels verdeeld over twee vocale ensembles – demonstreerde een evenwichtige klankbalans. De verschillende koralen klonken afwisselend stralend, bezielend en verstild, zoals het ontroerende ‘O Haupt voll Blut und Wunden’. Imponerend waren tevens de diverse koorinzetten en attentie voor dynamiek. Overtuigende koorzang, die recht deed aan dit magistrale werk. Tussen de solisten en het koor was duidelijk sprake van een zeldzame muzikale chemie, waarbij dirigent Pieter-Jan Olthof op duidelijke wijze zowel de vocalisten als het orkest inspirerend wist te leiden. Een hoogtepunt in de uitvoering was de Aria ‘So ist mein Jesus nun gefangen’ met begeleiding door het orkest. De Matthäus Passion van J.S. Bach werd bijna 300 jaar geleden voor het eerst opgevoerd (toen onder leiding van J.S. Bach zelf). Muzikaal heeft deze passie niets aan actualiteit ingeboet. Deze uitvoering werd terecht met groot applaus beloond.

6 november 2005
Petite Messe Solenelle (G. Rossini)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Majorie Ginczinger (Sopraan), Margareth Beunders (Alt), Ludwig van Gijsegem (Tenor), Martijn Sanders (Bas) en Wim Voogd (Orgel)

Uit de recensie van deze uitvoering:

De Castricumse Oratoriumvereniging bleek zich uitnemend te hebben voorbereid op “Petite Messe Solenelle”. De bijdragen van de koorzangers waren accuraat, trefzeker en met een evenwichtige klankbalans. Goede en overtuigende koorzang was onder meer te beluisteren in het ‘Credo’ en ‘Et Resurrexit’. Ook het Noord-Hollands Begeleidingsorkest, waarvan de dirigent eveneens Pieter-Jan Olthof is, heeft wederom bewezen dat het technisch en qua speelniveau tot veel in staat is. De kwaliteit van het Castricums oratoriumkoor was ondanks de soms dominerende begeleiding toch duidelijk bewezen.

16 november 2004
Requiem (A. Dvorák)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in het Concertgebouw te Amsterdam door Stichting Millenniumconcert. Met medewerking van Koorvereniging Bergen, Oratoriumkoor Schagen.

Solisten: Heleen Koele (Sopraan), Joke de Vin (Alt), Marten Smeding (Tenor), Pieter Hendriks (Bas) en Wim Voogd (Orgel)

Uit de recensies van dit concert:

… Twaalf seconden duurde het voordat het slotapplaus neerdaalde over dirigent Pieter-Jan Olthof en de zijnen. Bijna 400 zangers en een groot symfonieorkest vervolmaakten het beroemde Requiem van Dvorák.

Drie grote Noord-Hollandse koren hadden hun krachten gebundeld en leverden een gedenkwaardige prestatie (…) Belangrijke aandelen waren er voor de mannen. Niet voor niets waren ze in het midden geposteerd, geflankeerd door twee groepen dames. Hierdoor waren de mannen uitstekend hoorbaar (…)

Met een open en voortdurend expressief klankbeeld benadrukte dirigent Olthof het grillige en zwaarmoedige karakter van dit intense Requiem. Vooral technisch gezien heeft hij zijn drie koren op scherp gekregen, zelfs in de gecompliceerde fuga van het Offertorium. Dat is een groot compliment waard … (Noord-Hollands Dagblad)

19 december 2003
Messiah (G.F. Händel)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.
Solisten: Ellen Schuring (Sopraan), Joke de Vin (Alt), Ludwig van Gijsegem (Tenor), Hans de Vries (Bas) en Gerard Leegwater (Orgel en Klavecimbel).

Uit de recensies van deze uitvoering:

… Hoewel Händels muziek zeer aansprekend is, is zij niet eenvoudig uit te voeren en het was dan ook een gedurfde keuze van de COV om dit werk ter gelegenheid van hun 35-jarig jubileum op het repertoire te nemen (…) Uitzonderlijk goed in deze uitvoering was de uitstekende balans tussen het goed spelende orkest enerzijds en het koor en de solisten anderzijds. (…) Voor wat betreft de instrumentalisten mag nog genoemd worden het trompetspel van Jeroen Jongeling en het continuospel van de klavecinist Gerard Leegwater, die op het laatste moment de plaats heeft ingenomen van Gerard Dekker … (Nieuwsblad voor Castricum)

… De Castricumse Oratorium Vereniging laat zich met dit jubileumconcert weer van haar goede kant zien. Maar het blijft een hele zit. (…) In het begin is het kennelijk nog even wennen. Hierdoor gaat een deel van de beoogde transparantie verloren. Maar naarmate men verder komt wordt dit beter. De vereniging heeft vier fantastische solisten aangetrokken … (Noord-Hollands Dagblad).

17 maart 2002
Johannes-Passion (J. S. Bach)

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten Ludwig van Gijsegem (Evangelist), Nanco de Vries (Christus), Heleen Koele (Sopraan), Margareth Beunders (Alt), Jan van Elsacker (Tenor), Pieter Hendriks (Bariton) en Wim Voogd (Orgel).

 

15 december 2002
Weihnachts-Oratorium (J. S. Bach) (delen 1, 2, 3, 5 en 6) )

Uitvoering in samenwerking met Begeleidingsorkest (concertmeester Loekie van der Heide) voor Noord-Holland in de Pancratiuskerk te Castricum.

Solisten: Heleen Koele (Sopraan), Margareth Beunders (Alt), Ludwig van Gijsegem (Tenor), Pieter Hendriks (Bariton) en Wim Voogd (Orgel).

Uit de recencies van deze uitvoering:

… De COV olv zijn dirigent, de solisten en het orkest hebben hard moeten werken om dit omvangrijke en technisch lastige werk goed neer te zetten. En dat is gelukt. Het koor was een genoegen om aan te horen in de koralen. Mooie gebalanceerde koorklank, goede voordracht, grote alertheid op de dirigent (…). Ten overvloede: de uitvoering stond in zijn totaliteit op hoog peil en is niet alleen muzikaal, maar ook organisatorisch een prestatie van formaat … (Nieuwsblad voor Castricum)

… In een periode dat veel koren het Weihnachts-Oratorium (1734) van J.S. Bach ten gehore brengen, is het een verdienste wanneer een koor als de Castricumse Oratorium Vereniging (COV) een opvallend muzikale prestatie weet te leveren door dit aangrijpende werk op geheel eigen en indrukwekkende wijze te vertolken. Het koor wordt uitnemend bijgestaan door een hecht solistencollectief, het professioneel spelende Begeleidingsorkest voor Noord-Holland en Wim Voogd op orgel. (…) Een uitvoering met een hoge graad van perfectie … (Noordhollands Dagblad)

9 november 2001
Requiem (M. Duruflé) en Le Déluge (C. Saint-Saëns)

Solisten: Clara de Vries (Sopraan), Joke de Vin (Alt), Ludwig van Gijsegem (Tenor), Pieter Hendriks (Bariton) en Wim Voogd (Orgel).